VamaOnline:

vineri, septembrie 08, 2006

freedom

Declaratia Universala a Drepturilor Omului art 3: Orice fiinta umana are dreptul la viata, la libertate si la securitatea persoanei sale.
Costitutia Romaniei cap. III, art. 23, paragraful (1): Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile.

Chiar? Faza mai interesanta este ca aceste drepturi si indatoriri sunt garantate. De catre cine? Si intrebarea-intrebatoare: Pana unde merge libertatea ta? In mod normal pana acolo unde incepe libertatea celuilalt. Am auzit de multe ori: parintii nu-mi dau libertate, prietenul nu-mi da libertate, ma simt liber sau stau ca la inchisoare. Avem libertatea de a avea propriile ganduri si convingeri si sa le exprimam in deplina voie. Dar oare chiar facem asta? Aristotel spunea ca opera nu e decat un mimesis, adica o copie. Si cei din jur ne influenteaza atat de mult incat nu mai avem pareri personale. Ma uit la propia imbracaminte: e ceea ce se poarta. Ma uit in farfurie: asta mananca toata lumea. Ma uit la motto-ul meu: e a altcuiva. Incep sa ma simt un epigon, o matrita executata la comanda. suntem diferiti? bull-shit.
Cati tipi cu frezuri cu creasta ati vazut in vara asta? Si cate tipe si-au pus pierce in buric si poarta pantofi cu bot rotund? Si cata lume zice misto sau cool? Si de ce ma bucur ca e week-end desi nu lucrez? Si de ce spun buna-ziua profei de mate desi o urasc? Traim intr-o mare minciuna care se cheama societate. Tot ea a scris si Declaratia drepturilor omului si Constitutia.

p.s. !!! De ce in Constitutia Romaniei nu apare dreptul la un trai decent ca in Declaratia pentru Drepturile Omului :-??

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ea a scris-o, dar noi putem s-o rescriem...